OIN 16 Workshop Agenda (v6 – December 5th 2016)

Presenters: Jason Zurawski (ESnet), Kate Mace (ESnet), Scott Chevalier (IU International Networking), Vas Vasiliadis (Globus)

- Room 1 & 2 @ Vanderbilt University Student Life Center, Nashville TN
 - Day 1 (Tues December 13th) = Science DMZ
 - Breakfast (8am 8:30am = .5hr)
 - Morning 1 (8:30am 10:00am = 1 hrs 30min)
 - Welcome
 - Shanmuga Sundaram Assistant Vice Chancellor of Infrastructure and Security in Vanderbilt University Information Technology (VUIT)
 - 15 Min = Introductions & Motivation
 - Presented by IU, ESnet, Internet2
 - 30 Min = Workshop Introduction & Science Engagement
 - Presented by ESnet
 - 45 Min = Science DMZ Architecture
 - Presented by ESnet
 - Motivation for design pattern, Architecture discussion, equipment choice
 - o Break (30 min)
 - Morning 2 (10:30am -12:00pm = 1 hrs 30min)
 - 45 Min = Science DMZ Security, Best Practices
 - Presented by ESnet
 - Security Discussion, techniques, policy. Bro
 - 45 Min = DTN Design/Data Transfer Tools
 - Presented by ESnet
 - Overview of hardware, use of software
 - Lunch (12:00pm 1:00pm)
 - Afternoon 1 (1:00pm 3:00pm = 2hr)
 - 75 Min = Globus Presentation & Hands on
 - Presented by Globus
 - Presentation on Globus as a data transfer tool
 - Hands on component (with home work assignment)
 Server component install + client application
 - 45 Min = perfSONAR & Network Monitoring
 - Presented by ESnet
 - o Break (30 min)
 - Afternoon 2 (3:30pm 5:00pm = 1 hr 30 min)
 - 30 Min = perfSONAR Hands On
 - Presented by ESnet
 - 45 Min = Vanderbilt Research Presentation
 - Presented by Andrew Melo Postdoctoral Researcher, Advanced Computing Center for Research and Education (ACCRE), Vanderbilt University
 - 15 Min = Discussion Topics, Questions, Spill

Presenters: Jon-Paul Herron, Uwe Dahlmann (GRNOC), Scott Chevalier (IU International Networking), John Hicks (Internet2)

- Room 1 & 2 @ Vanderbilt University Student Life Center, Nashville TN
- Day 2 (Weds December 14th) = SDN & AL2S
 - Breakfast (8am 8:30am = .5hr)
 - Morning 1 (8:30am 10:00am = 1.5hrs)
 - 15 Minutes = Intro to SDN (Presented by TBD, GRNOC)
 - 45 Minutes = Enabling Network automation (Presented by TBD)
 - 30 Minutes = SDN Building Blocks, & Current State
 - Introduction, SciPass
 - Presented by TBD GRNOC
 - o Break (30 min)
 - Morning 2 (10:30am -12:00pm = 1.5 hrs)
 - 30 Minutes = SDN Building Blocks, & Current State
 - Introduction, SciPass
 - Presented by TBD GRNOC
 - 60 Minutes = OpenFlow Tutorial
 - Presented by TBD GRNOC
 - Lunch (12:00pm 1:00pm)
 - Afternoon 1 (1:00pm 3pm = 2 hrs)
 - 60 minutes = OpenFlow Hands-on Exercise
 - 60 Min = SDN Implementation Considerations (Hardware, Controller Software, Testing)
 - Presented by TBD GRNOC
 - Break (30 min)
 - Afternoon 2 (3:30pm 5:00pm = 1.5hrs)
 - 45 Min = SDN Troubleshooting
 - Presented by GRNOC
 - 45 Min = How to Connect to AL2S
 - Presented by TBD Internet2